12 СТРАВ ДО РІЗДВЯНОГО СТОЛУ

► Головна різдвяна страва – #кутя. Інші 11 мають бути пісні: без м'яса, молока, яєць та жиру. Тільки на олії. Так, на Різдво крутять голубці з пшоном, готують заливну рибу, вінегрет, салат із квашеної чи свіжої капусти, тушкують капусту з грибами, варять картоплю або кашу, квасолю, ліплять вареники з капустою, грибами, картоплею, маком, готують грибну і рибну юшку, смажать гриби з цибулею.
► Другою стравою після куті вважають густий узвар із сушениці – з груш, яблук, слив. Дехто додає чорноплідну горобину, малину, вишні. На стіл подають картопляний пісний салат із цибулею, квасолю "толочену", тобто відварену та перемелену через м'ясорубку, домашній хліб, пироги та кисіль.
► Перелік традиційних страв, котрі готують на Святвечір, щоб кожен місяць у новому році був щедрим (Потрібно вибрати 12):
► Другою стравою після куті вважають густий узвар із сушениці – з груш, яблук, слив. Дехто додає чорноплідну горобину, малину, вишні. На стіл подають картопляний пісний салат із цибулею, квасолю "толочену", тобто відварену та перемелену через м'ясорубку, домашній хліб, пироги та кисіль.
► Перелік традиційних страв, котрі готують на Святвечір, щоб кожен місяць у новому році був щедрим (Потрібно вибрати 12):
● 1. Узвар
● 2. Кутя
● 3. Січеники з гороху
● 4. Смажена або заливна риба
● 5. Пісний борщ (з грибами та чорносливом)
● 6. Тушкована капуста з грибами
● 7. Голубці з рисом та тушкованою морквою і пастернаком або голубці під грибним соусом, з пшоном
● 8. Салат із буряка і чищеного оселедця
● 9. Салат із солоних огірків, кислої капусти та цибулі
● 10. Квасолеві млинці
● 11. Гостра приправа із товченого часнику, чорного перця, зеленого кропу, томатної пасти та олії
● 12. Пампушки
● 13. Городина (морква, буряки, капуста), яблука, груші, сливи (інколи квашені)
● 14. Шулики з медом
● 15. Калачі
● 16. Пісні деруни
● 17. Галамбець
● 18. Краплики до пісного борщу
● 19. Фаршировані бурячки
● 20. Пшоняна каша з грибною приправою на олії
● 21. Риба смажена.
● 22. Тушкована капуста з грибами
● 23. Пшоняна каша з грибною приправою на олії
● 24. Варена картопля, змащена товченим часником з олією
● 25. Капусняк, заправлений олією і пшоном
● 26. Горохова каша
● 27. Пісний борщ з карасями та грибами
● 28. Смажена риба
● 29. Вареники зі сливами, грушами, капустою або картоплею.
● 30. Млинці
● 31. Пісні пироги з капустою, сливами, грушами і т. д.
● 32. Пампушник святковий (вважається стравою для Духів, яку люди з ними розділяють)
● 33. Варениця
● 34. Збитень гарячий
● 35. Сирники
● 36. Старовинний гуляш
● 37. Пиріг із риби
● 38. Заливний Язик
● 2. Кутя
● 3. Січеники з гороху
● 4. Смажена або заливна риба
● 5. Пісний борщ (з грибами та чорносливом)
● 6. Тушкована капуста з грибами
● 7. Голубці з рисом та тушкованою морквою і пастернаком або голубці під грибним соусом, з пшоном
● 8. Салат із буряка і чищеного оселедця
● 9. Салат із солоних огірків, кислої капусти та цибулі
● 10. Квасолеві млинці
● 11. Гостра приправа із товченого часнику, чорного перця, зеленого кропу, томатної пасти та олії
● 12. Пампушки
● 13. Городина (морква, буряки, капуста), яблука, груші, сливи (інколи квашені)
● 14. Шулики з медом
● 15. Калачі
● 16. Пісні деруни
● 17. Галамбець
● 18. Краплики до пісного борщу
● 19. Фаршировані бурячки
● 20. Пшоняна каша з грибною приправою на олії
● 21. Риба смажена.
● 22. Тушкована капуста з грибами
● 23. Пшоняна каша з грибною приправою на олії
● 24. Варена картопля, змащена товченим часником з олією
● 25. Капусняк, заправлений олією і пшоном
● 26. Горохова каша
● 27. Пісний борщ з карасями та грибами
● 28. Смажена риба
● 29. Вареники зі сливами, грушами, капустою або картоплею.
● 30. Млинці
● 31. Пісні пироги з капустою, сливами, грушами і т. д.
● 32. Пампушник святковий (вважається стравою для Духів, яку люди з ними розділяють)
● 33. Варениця
● 34. Збитень гарячий
● 35. Сирники
● 36. Старовинний гуляш
● 37. Пиріг із риби
● 38. Заливний Язик
◉ Кулінарні особливості регіонів:
● На Буковині у кутю додають халву.
● На Галичині кутю варять густу, як каша, і щедро заправляють горіхами та маком.
● На Волині кутю подають і густу (без узвару), і рідку. На різдвяний стіл подають борщ із грибами, картоплю в "мундирах".
● На Луганщині кутю зазвичай варять із рису і печуть багато пирогів із різними начинками.
● На Івано-Франківщині до пісного борщу з грибами готують "краплики" – вареники з дрібно порізаним оселедцем, заправлені смаженою на олії цибулею. Обов'язково роблять пісні голубці з рисом, гречкою і грибами та грибну підливу.
● На Закарпатті смажать пісні деруни (без яйця), готують "галамбець" – ковбаски з кукурудзяної каші з засмаженою на олії цибулею.
● На Буковині у кутю додають халву.
● На Галичині кутю варять густу, як каша, і щедро заправляють горіхами та маком.
● На Волині кутю подають і густу (без узвару), і рідку. На різдвяний стіл подають борщ із грибами, картоплю в "мундирах".
● На Луганщині кутю зазвичай варять із рису і печуть багато пирогів із різними начинками.
● На Івано-Франківщині до пісного борщу з грибами готують "краплики" – вареники з дрібно порізаним оселедцем, заправлені смаженою на олії цибулею. Обов'язково роблять пісні голубці з рисом, гречкою і грибами та грибну підливу.
● На Закарпатті смажать пісні деруни (без яйця), готують "галамбець" – ковбаски з кукурудзяної каші з засмаженою на олії цибулею.
Немає коментарів:
Дописати коментар